Een wortelkanaalbehandeling, ook bekend als zenuwbehandeling, wordt vaak uitgevoerd naar aanleiding van intense kiespijn. Wanneer het levende gedeelte van de tand of kies, de ‘pulpa’, ernstig ontstoken raakt, is het noodzakelijk de zenuw te verwijderen om de pijn te verlichten. Op deze manier worden verdere ontstekingen voorkomen.

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling varieert afhankelijk van de specifieke tand of kies. Een behandeling aan een voortand met slechts één kanaal vergt minder tijd dan bij een kies met vier kanalen. Over het algemeen varieert de gemiddelde behandeltijd tussen een half uur en twee uur. Uw behandelaar zal u hierover van tevoren informeren. Indien nodig kan de behandeling over twee afspraken worden verspreid.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Veel mensen ervaren angst voor een wortelkanaalbehandeling, mogelijk door verhalen van anderen of negatieve ervaringen uit het verleden. Deze zorgen zijn echter ongegrond. Tegenwoordig wordt u tijdens deze behandeling adequaat verdoofd. Uw tandarts controleert altijd of u nog pijn voelt. Indien nodig wordt extra verdoving toegediend. Als de verdoving effectief is, zal de gehele behandeling pijnloos verlopen.

Napijn

Om bacteriën te bestrijden tijdens de wortelkanaalbehandeling, wordt er gespoeld met een ontsmettingsmiddel en worden de kanalen gevuld met rubberachtig vulmateriaal. Deze processen kunnen irritatie veroorzaken, wat na de behandeling

leidt tot napijn. Deze pijn kan tot vijf tot zeven dagen aanhouden en kan worden onderdrukt met pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol.

Heeft u na zeven dagen nog steeds last? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Een wortelkanaalbehandeling voorkomen?

Probeer elk half jaar een controleafspraak te maken. Tijdens deze cont

roles kunnen we vroegtijdig gaatjes ontdekken en behandelen, waardoor de kans op een

wortelkanaalbehandeling wordt verminderd.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.