Wilt u van dat spleetje tussen uw tanden af? Dat is mogelijk! Door middel van een facing kan de tandarts op een eenvoudige maar doeltreffende manier het uiterlijk van uw gebit veranderen. Een facing bestaat uit een laag tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein.
Composiet facing
Voor een composiet facing is slechts één behandeling nodig. Om voldoende ruimte te creëren, wordt er in sommige gevallen vóór het aanbrengen van het composietmateriaal een uiterst dun laagje van het tandoppervlak verwijderd. Deze procedure is pijnloos. Vervolgens wordt de tand voorzien van een hechtlaag, waarop het nog zachte composiet wordt aangebracht en in de gewenste vorm wordt gemodelleerd. Een ultraviolette lamp wordt gebruikt om het materiaal uit te harden, en tot slot wordt de facing zorgvuldig gepolijst voor een perfecte afwerking.
Porseleinen facing
Voor de plaatsing van een porseleinen facing zijn twee behandelingen vereist. Tijdens de eerste behandeling wordt een dun laagje glazuur van uw tand verwijderd. Vervolgens worden er foto’s gemaakt en een gebitsafdruk genomen. In veel gevallen zal de tandarts u verzoeken voor de kleurbepaling ook langs te gaan bij het laboratorium. Op basis van deze informatie vervaardigt de tandtechnieker een facing die qua kleur en grootte perfect aansluit bij de rest van uw gebit. Bij de tweede behandeling wordt de tand voorzien van een hechtlaag, waarna de porseleinen facing op de tand wordt geplaatst. Met goed onderhoud gaat een porseleinen facing lang mee en is bijna niet te onderscheiden van een natuurlijke tand.
In het begin kan het wat wennen zijn, maar al snel zal de facing in uw mond aanvoelen als een eigen tand. Soms kunnen klanken enigszins vervormen, vooral wanneer de vorm van uw tanden aanzienlijk is veranderd door de tandarts. Dit ongemakkelijke gevoel verdwijnt echter na enkele dagen.
This post is also available in: Engels