Waarom?
Sealen wordt uitgevoerd om de kiezen te beschermen tegen tandbederf (cariës). Het is een preventieve maatregel die gericht is op het beschermen van de kiezen op de plekken waar ze het meest vatbaar zijn voor tandbederf, namelijk in de groeven en putjes. Deze gebieden zijn vaak moeilijk te reinigen, vooral wanneer ze diep en smal zijn, waardoor tandenborstelharen niet effectief kunnen schoonmaken. Sealen wordt meestal toegepast kort nadat de blijvende kies volledig is doorgebroken, omdat op dat moment de kans op tandbederf het grootst is.
Sealen bij de tandarts verloopt in verschillende stappen:
Reinigen en etsen: De tandarts of mondhygiënist reinigt eerst grondig de kies met een borsteltje of instrument. Vervolgens worden de groeven en putjes in het glazuur opgeruwd met een zure vloeistof of gel, bekend als etsen. Dit gebeurt meestal met een spuitje of kwastje nadat de kies drooggeblazen is.
Spoelen en drogen: Na een korte inwerktijd spoelt de tandarts of mondhygiënist de zure vloeistof of gel weg met water, vaak met behulp van een lucht-/waterspuit. Speeksel kan de hechting van de lak verminderen, dus wordt de kies droog gehouden met wattenrolletjes en een speekselzuiger.
Rubberdam: Soms wordt een dun rubber lapje, genaamd rubberdam, rondom de kies of meerdere kiezen gespannen, vaak met behulp van een ringetje. Dit helpt bij het isoleren van de kies van het speeksel. De kies wordt vervolgens gedroogd met een luchtspuit.
Sealen: Nu kan de tandarts of mondhygiënist de dunne kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies aanbrengen. De lak vloeit diep in de groeven en putjes.
Uitharden van de lak: Als laatste stap wordt de lak gehard met behulp van een lamp die blauw licht uitstraalt. Soms wordt een oranje schermpje gebruikt om de ogen te beschermen tegen het blauwe licht. De tandarts of mondhygiënist controleert ten slotte of de lak goed op zijn plaats zit.
This post is also available in: Engels