Gezond tandvlees heeft een roze kleur en sluit strak om de tanden en kiezen. Het bloedt niet tijdens het eten of tandenpoetsen. Een gezond gebit begint met gezond tandvlees, omdat het samen met het kaakbot en vezels de basis vormt voor tanden en kiezen. Wie zijn tandvlees gezond houdt, kan langdurig van zijn eigen gebit genieten.

In het eerste stadium, gingivitis, vertoont het tandvlees tekenen van lichte ontsteking, zoals roodheid, zwelling en bloeding bij het eten of poetsen. Een vieze smaak of slechte adem kunnen ook voorkomen. Gingivitis veroorzaakt zelden pijn, maar een goede mondhygiëne, inclusief poetsen en reinigen tussen de tanden, kan helpen bij het genezingsproces.

Parodontitis is het gevorderde stadium waarbij de ontsteking zich uitbreidt naar de rand van het tandvlees en/of kaakbot. Dit kan leiden tot het loskomen of zelfs verlies van tanden en kiezen. Parodontitis vereist een gericht behandelplan, zoals een parodontale behandeling. Lees meer op deze website over parodontitis. Onze tandarts of mondhygiënist kan hierover meer gedetailleerd advies geven.